Românii „s-au lecuit” de creditele ipotecare: „mai bine stau în chirie, decât sclav 30 de ani la bancă”
„Mai bine stau în chirie, decât sclav 30 de ani la bancă” – asta au ajuns să-și spună mulți români care și-au luat gândul de a accesa un credit ipotecar, în condițiile actualelor dobânzi extrem de piperate.
Apetitul românilor pentru credite ipotecare pare să se fi diminuat substanțial. Pofta le-a fost pusă în cui de evoluția nefavorabilă a dobânzilor practicate de băncile comerciale prezente pe piața din România. Trebuie notat, totuși, faptul că vorbim despre un fenomen generalizat și pe plan extern, a cărui explicație e simplă.
Românilor nu le mai trebuie credite pentru locuințe. Mai bine se mută la rude sau în chirie
Inflația din România și din străinătate a determinat băncile centrale, cum ar fi BNR-ul nostru, să ia decizii mai dure pe piața monetară. S-a îngreunat accesul la finanțare pentru populație și firme, majorându-se dobânda de referință, cu scopul de a diminua inflația.
Inflația pare să fi răspuns acestor decizii și face pași în spate inclusiv la noi în țară, dar reversul medaliei e dur. Mulți români care au în derulare credite cu dobânzi variabile au resimțit din plin șocul, fiindcă băncile comerciale au preluat semnalul BNR și au scumpit dobânzile practicate pentru clienți.
Oamenii s-au trezit că au rate mult mai scumpe, peste noapte, iar acest lucru i-a determinat pe mulți potențiali clienți noi ai băncilor să se gândească de 10 ori înainte de a lua și ei un credit și de a ajunge în situația primilor.
Așa se face că asistăm la o scădere pe zona de creditare ipotecară. Practic, oamenii și-au luat gândul de a se împrumuta acum de la bănci pentru a-și cumpăra o locuință. Poate fi o decizie temporară sau definitivă în cazul unora, dar sigur numeroase persoane au eliminat pentru totdeauna opțiunea de a se îndatora, din cauza temerii că, pe o perioadă atât de lungă cât presupune rambursarea unui astfel de credit în general (25 – 30 de ani), un moment precum acesta din prezent s-ar putea repeta oricând.
”Impactul creșterii ratelor de dobândă a fost mai accentuat asupra creditelor ipotecare, având în vedere maturitatea semnificativ mai ridicată față de creditele de consum”, arată banca centrală în Raportul de stabilitate, ediția de vară.